
På svenska så är uttrycket sommarsolstånd rätt så självförklarande. Sommarsolståndet kallas för solstice på engelska och båda orden kommer från det latinska uttrycket för sol och för att stå stilla, sistere på latinska. Det här är alltså en tidpunkt då man upplever att solen står still, och i Sverige så kännetecknas sommarsolståndet av att det aldrig blir riktigt mörkt. Två gånger per år så inträffar de så kallade solstånden som beror på att vår jordaxel då lutar som mest bort från eller mot solen. På vår del av jordklotet så lutar jordaxeln under sommarsolståndet på ett sätt som gör att solen då står som högst på himlen vilket innebär att den aldrig riktigt går ner. När det är vintersolstånd så är det precis tvärtom och då kommer solen inte att komma upp norr om polcirkeln.
På det södra halvklotet så är allting omvänt och det som vi kallar för sommarsolstånd är deras vintersolstånd, och tvärtom.
Vad är sommarsolståndet?
Du har kanske hört uttrycket midnattssol vilket innebär att solen går ner men inte tillräckligt för att man ska få mörker under natten. Det här inträffar då det blir sommarsolstånd på grund av att vår jordaxel då lutar som allra mest mot solen. I och med att vi bor på den norra delen av jordklotet så får vi då årets allra längsta dag och en natt som man knappast kan kalla för natt. Solen står förstås inte still men det här är känslan man får av en så lång dag och en så kort natt så namnet är mycket passande.
När inträffar det?
Sommarsolståndets datum är inte alltid det samma vilket beror på saker som skottår och longitud. I den norra hemisfären så räknar man med att denna dag inträffar någon gång mellan den 20 och 22 juni. Enligt uträkningar så kommer sommarsolståndet att inträffa den 21 juni de kommande åren fram till år 2020 då man har räknat ut att årets längsta dag i Sverige istället kommer att vara den 20:e juni.
Högtider och festivaler
Olika kulturer har uppmärksammat sommar- och vintersolstånden på lite olika sätt. I Sverige så firas midsommar traditionellt för att märka ut sommarsolståndet, och precis som i många andra länder så handlar denna högtid om fertilitet. Under årets mörkaste tid så har man också haft olika slags festivaler, kanske som ett sätt att klara av mörkret och kylan som denna tid går hand i hand med. Idag är det förstås så att religiösa inslag har övergått till att vara mer kulturella och de som samlas för att dansa runt en midsommarstång gör så mest för att ha en trevlig högtid tillsammans med vänner och familj än för att hylla fertiliteten. Sedan så är det förstås av stort intresse både för svenskar och för utländska turister att resa norrut för att uppleva sommarsolståndet så nära polcirkeln som möjligt. Det är en mäktig upplevelse då dagen aldrig riktigt övergår i natt, och detta är något som fortsatt fascinerar oss trots att vi nu har den vetenskapliga förklaringen till fenomenet.